tisdag 18 maj 2010

LA BELLE PERSONNE

alltså, en sak som är så himla sant men så himla tabu att säga högt, är att det faktiskt finns fula människor. observera dock att 'ful' inte är detsamma som att 'inte se bra ut'. fulhet är liksom inte AVSAKNAD av snygghet. för isådanafall skulle väldigt, väldigt många personer räknas som fula. liksom, man kan vara varken ful eller snygg, typ ha ett väldigt alldagligt utseende som ändå är helt okej behagligt att titta på.

men SEN, sen så finns det såna som är så fula att man mår illa av att titta på dem. och alltså, nu menar jag att man mår rent bokstavligt illa, dem är helt enkelt så fula att det blir OBEHAGLIGT att titta på dem, rent fysiskt. hjärnan pallar liksom inte assymetrin och fulheten.

sedan kan man säga att "smaken är som baken" och liknande uttryck, för det stämmer nästan alltid. men det FINNS en rent objektiv fulhet som ALLA reagerar på.

(har bedrivit idoga fältstudier i detta ämne så jag vet att detta stämmer. det finns även forskningsbevis på att vi tidigt lär oss att skilja på fult och snyggt, skönhet är alltså inte helt och fullt en social konstruktion)


/linnéa (vi brukar ju aldrig skriva under inläggen men moa är ibland lite känslig när det kommer till sådant att döma sådant som fult och snyggt, hon brukar säga att "det finns något vackert i allas utseenden" så ni förstår kanske...*är the bad girl*)